13-05-2022

Πως να ισορροπήσεις την προσωπική με την επαγγελματική ζωη

Πόσο σημαντικό είναι, τη σημερινή εποχή, που όλα φαίνονται τόσο ρευστά και αβέβαια , εσύ να έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μια δουλειά που σου δίνει αρκετά χρήματα, εξέλιξη και αναγνώριση; Αν επιπλέον είναι και μια δουλειά που σου αρέσει, τότε είσαι από τους πολύ τυχερούς!

Τι γίνεται όμως όταν όλο αυτό , σου αποσπά τόσο την ενέργεια και την προσοχή σου, που αναπόφευκτα μειώνεις τον χρόνο και τη φαιά ουσία που δίνεις στην πρoσωπική σου ζωή ; Aν όντως αυτό το ερώτημα σε ταλαιπωρεί , θέλω να σκεφτείς αυτό:


Είσαι μέσα σε ένα αερόστατο, το οποίο κρέμεται από πολλά μπαλόνια, το κάθε μπαλόνι είναι και ένας από τους ρόλους σου στη ζωή. Το ένα μπαλόνι είναι η επαγγελματική σου ζωή, το άλλο είναι ο ρόλος σου ως σύντροφος, ένα άλλο είναι ο ρόλος σου ως φίλος , ένα τέταρτο ο ρόλος σου ως γονιός και τόσα άλλα μπαλόνια. Σκέψου πόσους διαφορετικούς ρόλους έχεις εσύ στη ζωή σου.


Τώρα θέλω να αναρωτηθείς πόσα από αυτά τα μπαλόνια είναι επαρκώς φουσκωμένα, ποιούς ρόλους δηλαδή εσύ φροντίζεις αρκετά; Έχεις σκεφτεί τι θα συμβεί αν το μπαλόνι της δουλειάς σου είναι παραφουσκωμένο , ενώ τα υπόλοιπα άδεια; Καλά το σκέφτηκες, θα πέσεις!


Αυτή είναι μια πολύ απλή άσκηση, ώστε να σου εξηγήσω , χωρίς επίσημους όρους, γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει αυτή η τόσο σημαντική ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Γιατί αυτό μας προφυλάσσει, ώστε αν κάτι δεν πάει καλά στη μια συνθήκη της ζωής μας, να έχουμε κίνητρο και λόγο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε.


Πως το κάνεις όμως αυτό;


Αρχικά είναι σημαντικό να αναρωτηθείς τι είναι αυτό που σε κάνει να δίνεις τόσο βάση στην επαγγελματική σου ζωή ή το αντίθετο; Μήπως υπάρχει ο φόβος ότι δεν θα τα καταφέρεις στον άλλο τομέα; Μήπως θεωρείς ότι θα αποτύχεις σε αυτό και τελικά δεν εμπλέκεσαι καθόλου; Μήπως θεωρείς είσαι καλός και επαρκής μόνο σε αυτόν τον ένα ρόλο, στον οποίο έχεις δώσει όλη σου την προσοχή;


Αν λοιπόν έχεις αποκτήσει το απαραίτητο κίνητρο , ώστε να αρχίσεις να θέλεις αυτήν την ισορροπία, τότε

  1. Μάθε να λες όχι σε προτάσεις που περισσότερα θα σου πάρουν , παρά θα σου δώσουν . Οι άνθρωποι θεωρούμε ότι αν πούμε όχι, οι άλλοι δεν θα μας σέβονται. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αντιθέτως λέγοντας όχι κερδίζουμε τον σεβασμό των άλλων.

  2. Βάλε όρια στη δουλειά σου. Ακόμα και αν είσαι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, το οποίο δεν είναι αρκετά οριοθετημένο, εσύ είναι σημαντικό να προσπαθείς να προστατέψεις την προσωπική σου ζωή. Συνεπώς προσπάθησε να μην κάθεσαι υπερωρίες ( ειδικά αν δεν την πληρώνεσαι ), να μην παίρνεις δουλειά για το σπίτι και ιδιαιτέρως τα Σαββατοκύριακα

  3. Κάνε πρόγραμμα! Ναι η ζωή θέλει πρόγραμμα. Προσπάθησε να οργανώσεις την καθημερινότητά σου, ώστε να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν προσωπικές αλλά και επαγγελματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όσο κουρασμένη και να είσαι μια καθημερινή, οργάνωσε να πας για ένα απογευματινό καφέ ή ένα ποτό με τους φίλους σου. Όση άρνηση και να νιώθεις πριν πας, τόση ικανοποίηση και χαρά θα σου δώσει τελικά αυτή η έξοδος!


Όσο δύσκολο και να είναι το να ισορροπήσεις μέσα σε τόσες δραστηριότητες, θυμήσου, είναι σημαντικό για τη δική σου προστασία και ηρεμία, να φουσκώνεις όλα σου τα μπαλόνια, όσο καλύτερα μπορείς!


Ιωάννα Μπερτσιμά

Ψυχολόγος- LifeCoach

Μεταξά 8, Γλυφάδα



Contact

Insta https://www.instagram.com/ioanna_bertsima/ 

FBhttps://www.facebook.com/joanna.bertsima