09-09-2016

Τέχνη και Ψυχολογία

Η τέχνη ορίζεται ως η ανθρώπινη δραστηριότητα ή δημιουργία που είναι σημαντική εξαιτίας της έλξης που προκαλεί στις ανθρώπινες αισθήσεις, διεγείροντας τον νου ή και το συναίσθημα. Είναι η δημιουργική έκφραση που μέσα στο έργο αποτυπώνει την ψυχική κατάσταση, τα συναισθήματα, τις ιδέες, την αίσθηση ή τον οραματισμό του καλλιτέχνη.




Ποιες είναι όμως οι διάφορες μορφές της τέχνης. Τα πιο γνωστά της ήδη είναι:

Αρχιτεκτονική

Γλυπτική

Εικαστικές τέχνες (ζωγραφική,σχέδιο)

Λογοτεχνία,Ποίηση

Μουσική

Θέατρο,Όπερα,Χορός,

Κινηματογραφία

Φωτογραφία

Κόμικς


Αν κοιτάξετε όλοι μέσα στην καθημερινότητά σας, θα συνειδητοποιήσετε πως είστε ένας μικρός καλλιτέχνης. Όλοι λίγο ή πολύ ασχολούμαστε ή έχουμε ασχοληθεί στο παρελθόν με ένα από τα είδη της τέχνης και γι αυτό το λόγο είναι πάντα επίκαιρη. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που την καθιστούν πανταχού παρούσα;

Πρωτίστως η ενασχόληση με την τέχνη αποφορτίζει από το άγχος της καθημερινότητας, το οποίο προέρχεται από τους στρεσογόνους παράγοντες του σύγχρονου τρόπου ζωής ιδίως μέσα στις πόλεις. Ας μην ξεχνάμε πως εκτός από την ψυχική κούραση, ο σύγχρονος άνθρωπος έχει να διαχειριστεί και τη σωματική επιβάρυνση του η οποία προέρχεται τόσο μέσα από τους πυρετώδεις ρυθμούς όσο και από την περιβαλλοντική ρύπανση.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την τέχνη της μουσικής, θα λέγαμε ότι προάγει συνολικά αλλά και ενισχύει την καλή υγεία του ανθρώπου, αφού η μουσική δε γίνεται αντιληπτή μόνο μέσω της ακοής αλλά βιώνεται από το σύνολο του ανθρώπινου σώματος και έτσι ψυχή και σώμα στιγμιαία ενυπάρχουν αρμονικά.

Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πολλά είδη τέχνης συντελούνται σε ομαδικό επίπεδο. Όπως για παράδειγμα το θέατρο. Η ύπαρξη του ανθρώπου σε μια ομάδα μέσα στην οποία ασχολείται με μια μορφή τέχνης που του δίνει χαρά, τον βοηθάει να αναπτύσσει την εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους, τη διάθεσή του για ζωή, αλλά και να αναπτύσσει νέες, υγιείς σχέσεις.

Τούτο βέβαια δεν πάει χώρια από την ανάπτυξη της αυτοεικόνας του ίδιου του, του εαυτού. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος άραγε είναι ο τρόπος να αγαπήσω, να εμπιστευτώ, να δώσω αξία στους άλλους ανθρώπους; Ο Τρόπος είναι να αγαπήσω, να εμπιστευτώ αλλά και να δώσω αξία πρώτα στον ίδιο μου τον εαυτό. Αυτό βεβαίως προωθείται μέσα από όλα τα είδη τέχνης αφού το πρώτο που μαθαίνουμε είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Πως αλλιώς εξάλλου θα μπορούσαμε να εκφράσουμε τα όσα έχουμε μέσα μας αν πρώτα δεν τα βρούμε;

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι ,είναι η βοήθεια της τέχνης στις ψυχικές παθήσεις.Θα αναφερθώ στη συχνότερη ίσως ψυχική νόσο αυτής της εποχής ,την κατάθλιψη. Εκτιμάται ότι το 33% των ανθρώπων θα βιώσει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αυτών, προσπαθούν να την καταπολεμήσουν μέσα από λήψη φαρμάκων και προσωπικής θεραπείας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την θεραπευτική ιδιότητα του χορού , σε μια τόσο σοβαρή αλλά και συχνή πάθηση.

Μέσα από την τέχνη το άτομο είναι ελεύθερο να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα, τις επιθυμίες αλλά και τις ανάγκες του, τόσο συνειδητές όσο και ασυνείδητες. Όλα τα είδη τέχνης βοηθούν ώστε να εκφράσουμε τις ψυχικές διεργασίες αρκεί όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να νιώσουμε ασφαλείς μέσα στο περιβάλλον αυτό.