23-10-2014

Έκφραση συναισθημάτων μέσω της χοροθεραπείας

«The body is our general medium for having a world.»
Merleau-Ponty, Maurice. Phenomenology of Perception. 1945

Μέσω του σώματος βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο καθώς το σώμα συνιστά κύριο συστατικό της ταυτότητας του ατόμου και αναπόσπαστο στοιχείο έκφρασης συναισθημάτων και προβολής της προσωπικότητας του εαυτού.

 Μέσω των συναισθημάτων εξωτερικεύεται η κατάσταση του ατόμου. Αλήθεια όμως πόσοι από εμάς ξέρουμε και έχουμε μάθει να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας; Όλοι τα έχουμε νιώσει, αλλά λίγοι μπορούν να περιγράψουν τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για αυτά. Είναι απλές σωματικές αντιδράσεις σε ερεθίσματα ή μήπως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο;


συναίσθημα ουδέτερο

Συναίσθημα είναι η ευχάρεστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση που συνοδεύεται από ελαφριές μεταβολές των λειτουργιών του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας.

 Υπάρχουν τα θετικά συναισθήματα (χαρά, ελπίδα, αγάπη, ενθουσιασμός κτλ ) και τα αρνητικά (θλίψη, οργή, άγχος, θυμός κτλ )

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία της ανασφάλειας κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα όπως η απογοήτευση και η αβεβαιότητα για το μέλλον που δημιουργούν συχνά μια κενότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα σύγχρονα άτομα να φτάνουν στο σημείο να φοβούνται ακόμα και να αισθανθούν, αναστέλλοντας και καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους.

Έτσι, σήμερα, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα σύγχρονα άτομα να αφυπνίσουν τα συναισθήματά τους. Η απελευθέρωση αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να αποβεί σωτήρια δημιουργώντας θετικά αποτελέσματα αν τα άτομα μάθουν να τα διαχειρίζονται και να τα εκφράζουν με παραγωγικό τρόπο.

Αντίστοιχα η ενίσχυση θετικών συναισθημάτων μπορεί να προσφέρει στα άτομα πολλαπλά οφέλη και σημαντική βελτίωση τόσο σε επίπεδο υγείας όσο και σε επίπεδο ευκαιριών για εξέλιξη σε διάφορους τομείς της ζωής τους, από την οικοδόμηση περισσότερο ποιοτικών διαπροσωπικών σχέσεων μέχρι τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο χώρο εργασίας τους.

Το σώμα έχει μεγάλη δύναμη και αποτελεί όχι μόνο μία βιολογική ύπαρξη αλλά και μία ενεργητική, δυναμική οντότητα. Αξιοποιώντας τις δυνάμεις που έχει το σώμα «ακούγοντας το» και μεγιστοποιώντας τις δυνατότητές του, δίνεται στα άτομα η δυνατότητα όχι μόνο να εκφραστούν αποτελεσματικότερα αλλά και να αντιδράσουν, αλλάζοντας όλους τους ανασταλτικούς παράγοντες που θεωρούν ότι τους "κρατούν πίσω".

Καταλήγουμε λοιπόν ότι το σώμα είναι ο φορέας της ιστορίας, της προσωπικότητας και της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου οπότε και μέσω του σώματος μπορούν να επέλθουν ουσιαστικές αλλαγές. Αυτή είναι και η βασική αρχή της χοροθεραπείας! Το σώμα και τα συναισθήματα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.

 ~ Λαγουδάκη Ειρήνη (Δασκάλα Χορού, Πιστοποιημένη σε Χοροθεραπευτικές γνώσεις)

Μόνιμη συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχικής υγείας "Dance Your Soul"