06-10-2014

Χορός…ένας σημαντικός τρόπος να φροντίζω τη ψυχική μου υγεία

 

Χορός! Ποιος είναι ο ορισμός αυτής της λέξης και πως μπορεί να μεταφραστεί;

Σε ένα λεξικό τη λέξη αυτή θα την βρούμε ως Χορός (ο) ους. [<αρχ. Χορός] σύνολο ρυθμικών κινήσεων των ποδιών και του σώματος που εκτελούνται για ψυχαγωγία ή ως τελετουργική εκδήλωση// συγκέντρωση ανθρώπων για να χορέψουν// ομάδα χορευτών ή τραγουδιστών και διάφορες φράσεις όπως Εν χορώ, όλοι μαζί, με μία φωνή.

 

Η ψυχή, όμως του χορού δεν μπορεί να φανεί μέσα από μία ετυμολογία λέξεων και έναν ορισμό. Καθώς θεωρείται και η μητέρα των τεχνών. Ο χορός είναι η πρώτη μορφή τέχνης, αφού δεν απαιτούσε για την εκτέλεση της την ικανότητα της χρήσης λόγου ή μουσικής παρά μόνο το ανθρώπινο σώμα ως μέσο δημιουργίας όπως ένα χτύπημα ποδιών, παλαμάκια ή χτύπημα αντικειμένων μεταξύ τους.

 

Υπάρχουν πολλά είδη χορού που μπορεί να διαλέξει κάποιος ανάλογα με το στυλ του και όλα τα είδη έχουν κοινά οφέλη. Ο χορός αποτελεί σωματική άσκηση χωρίς να περιορίζει όμως τη προσωπική έκφραση και χωρίς απαραίτητα να πρέπει να μιμηθείς το δάσκαλο για να αποδώσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο δίνεται η ευκαιρία για απελευθέρωση καταπιεσμένων συναισθημάτων και ενισχύεται η αυτοπεποίθηση βελτιώνοντας τη σχέση με το σώμα.Ένα άλλο σημαντικό όφελος του χορού είναι η κοινωνικοποίηση. Μέσω του χορού δημιουργείται το αίσθημα αποδοχής σε μία ομάδα και μειώνονται τα συναισθήματα της απομόνωσης αφού προωθείται η επικοινωνία. Η ενέργεια που πηγάζει από τον χορό βοηθάει στη βελτίωση και ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων, στην ισορροπία, και στη χρήση των άκρων.Ακόμα κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος χορού το άτομο μπορεί εύκολα να χαλαρώσει χρησιμοποιώντας σωστά την αναπνοή και την ελευθερία των κινήσεων.

 

Τέλος ο χορός βοηθάει τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τα παιδιά στο να ανακαλύψουν ή ακόμα και ν’ αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με το περιβάλλον, να γνωρίσουν τον ρυθμό που κρύβουν μέσα τους και να πειθαρχήσουν το κορμί με το μυαλό τους μέσω της ελεγχόμενης κίνησης. Ο καθένας μας μπορεί να ανακαλύψει την αρμονία μέσω του χορού και της μουσικής. Εξάλλου με βάση την ιδέα ότι «το σώμα και το μυαλό είναι αδιαχώριστα» δημιουργήθηκε και η χοροθεραπεία. Η χοροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσει σοβαρές διαταραχές και ασθένειες όπως είναι ο αυτισμός, διατροφικές διαταραχές, άγχος, ανασφάλεια, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές διαταραχές κα προσφέροντας όλα τα παραπάνω οφέλη που περιγράφηκαν παραπάνω για το χορό.

 

Συμπερασματικά θα ήθελα να κλείσω αυτό το άρθρο επισημαίνοντας την ευεργετική επίδραση του χορού στη ποιότητα της ζωής μας. Οποιοδήποτε είδος χορού μπορεί να αποτελέσει θεραπεία μέσω της ψυχολογικής και σωματικής ευεξίας και τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να γίνουν μέσα από όλα τα είδη των χορών, όπως Latin, Ευρωπαϊκοί, σύγχρονο, μοντέρνο, χορός της κοιλιάς, hip- hop, ακόμα και μέσα από Ελληνικούς χορούς. Γι΄αυτό μην διστάσετε να περιπλανηθείτε σε όλα τα παραπάνω είδη, ώστε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ποιος είναι εκείνος ο χορός που σας ταιριάζει καλύτερα... 

 

~ Λαγουδάκη Ειρήνη (Δασκάλα Χορού, Πιστοποιημένη σε Χοροθεραπευτικές γνώσεις)

Μόνιμη συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχικής υγείας "Dance Your Soul"