17-12-2018

Μπορούμε να χαρούμε τις Γιορτές των Χριστουγέννων και να μην πάρουμε βάρος;

Μπορούμε να χαρούμε τις Γιορτές των Χριστουγέννων

και να μην πάρουμε βάρος;

Τις ημέρες των εορτών και δη των Χριστουγέννων, όλοι διακατέχονται από μία ευφορία και διάθεση για διασκέδαση, ενώ οι προσκλήσεις– προκλήσεις για έξοδο είναι πολλές. Πολλοί τις αρνούνται λόγω του φόβου τους να μην παρεκκλίνουν από το διατροφικό τους πλάνο. Ο φόβος ανθρώπινος, αλλά και οι δυνατότητες αναρίθμητες. Βγείτε, διασκεδάστε, ξεφύγετε από την γκρίζα καθημερινότητα! Αντεπεξέλθετε την όποια διατροφική ατασθαλία με έξυπνο τρόπο, αλλά και λίγη προσοχή. Ακολουθούν μερικά TIPS να απολαύσετε τις εξόδους σας χωρίς τύψεις ή πισωγυρίσματα:

  1. Όταν βρεθείτε σε γιορτινό τραπέζι, φροντίστε να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ σνακ (πχ 1 φρούτο με ξηρούς καρπούς, 1 μπάρα δημητριακών, ρυζογκοφρέτες με φυστικοβούτυρο, 1 γιαούρτι με 1 παξιμαδάκι). Τα σκαμπανευάσματα της γλυκόζης και η πείνα θα σας κάνουν να παρεκτραπείτε διατροφικά.

  2. Γεμίστε το πιάτο σας, μόνο μία φορά. Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να χορτάσετε. Άλλωστε για να περάσετε καλά και να διασκεδάσετε οφείλετε να μην παραβαρύνετε το στομάχι σας.

  3. Προτιμήστε το μισό περίπου του πιάτου σας να περιέχει σαλάτα, αν είναι δυνατόν χωρίς dressing (πάντα σε μπουφέ υπάρχουν και απλές σαλάτες με ελαιόλαδο ή vinaigrette).

  4. Επιλέξτε απλές τροφές και όχι σύνθετες που έχουν αυξημένες θερμίδες και πολλά λιπαρά.

  5. Πιείτε με μέτρο, ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό σας ή κάποιο άλλο ποτό (χωρίς προσθήκη αναψυκτικού ή χυμού) αμέσως μετά το γεύμα σας, ώστε να αποφύγετε το pickup της γλυκόζης στο αίμα με τα γνωστά του αποτελέσματα (πείνα, κακή διάθεση, ανάγκη για περισσότερο φαγητό/γλυκό). Και δεν ξεχνάμε...ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ! Μπορεί να φανεί κλισέ αλλά πολλές φορές όντως δεν πεινάμε, διψάμε!

  6. Όσον αφορά τα γλυκά, και αυτά επιτρεπτά! Καλό θα ήταν να καταναλώνονται μετά το γεύμα και με μέτρο.

  7. Αν πάλι αντί για γλυκό προτιμήσετε κάτι πιο ελαφρύ, ένα φρούτο, smoothies ή ένα ζεστό ρόφημα (πχ τσάι, καφές χωρίς προσθήκη ζάχαρης)...ακόμη καλύτερα.

  8. Την υπόλοιπη μέρα προτιμήστε μια σαλάτα με λίγο άπαχο κρέας, αυγά, τόνο ή άπαχο τυρί (πχ cottage). Συνοδεύστε με ένα μικρό παξιμαδάκι. Είναι υγιεινές αλλά και χορταστικές επιλογές!

  9. Αν δεν αθλείστε συστηματικά, προσπαθήστε τις μέρες των εορτών να περπατήσετε λίγο παραπάνω. Το περπάτημα στο γιορτινό περιβάλλον, προσφέρει ευεξία και κάψιμο θερμίδων.

  10. Φάτε συνειδητά! Το να μην ευχαριστηθείτε την έξοδο σας ή να έχετε τύψεις την άλλη μέρα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Το θέμα είναι η κάθε συμπεριφορά να προέρχεται από βαθιά σκέψη και συνειδητοποίηση, για να είναι και η απόλαυση όσο το δυνατό μεγαλύτερη. Ακούστε την πείνα σας και προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από την παρέα, τη συζήτηση και το κλίμα τον εορτών.

Τέλος, αν δεν καταφέρετε να τηρήσετε τίποτα από τα παραπάνω, δεν πειράζει. Είμαστε εδώ να συμβάλουμε στην διατροφική σας εκπαίδευση αλλά και στην αλλαγή του τρόπου σκέψη σας με diet coaching.


Φίλη Κελινα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος / Diet Coach
MSc Ψυχολογία Υγειας
MSc Αθλητική Διατροφη