19-04-2016

Πως ο χορός επιδρά στη διατήρηση της ομάδας

Είναι γνωστό ότι ο χορός συμβάλλει στη ψυχική μας ισορροπία και ανάταση.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες υπογραμμίζουντη σημαντικότητα της συγκεκριμένης άσκησης, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι τον επιλέγουν ως χόμπυ αλλά και ως κοινωνική δραστηριότητα.

Ένα από τα βασικότερα σημεία τα οποία μπορείς να επηρεάσει ο χορός, είναι η λειτουργία της ομάδας, αφού από τη φύση του η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει ομαδικό πνεύμα. Ποια είναι όμως εκείνα τα χαρακτηριστικά που προάγονται;

Το βασικότερο όλων είναι η βελτίωση της κοινωνικοποίησης.

Ο χορός είναι από τη φύση του κοινωνικός. Κανένας δεν θέλει να μάθει να χορεύει, με σκοπό να κινείται μόνος του σε ένα άδειο δωμάτιο. Απώτερος σκοπός είναι κάποια στιγμή ο μαθητής να είναι σε θέση να χορεύει μπροστά σε κόσμο, αβίαστα και χωρίς να σκέφτεται τα βλέμματα των άλλων ανθρώπων. Το γεγονός αυτό από μόνο του συνεισφέρει στην βελτίωση της κοινωνικοποίησης του.

 Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία της εκμάθησης, χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα άτομο, δηλαδή τον δάσκαλο! Η συναναστροφή του ανθρώπου με τον δάσκαλο, τον εισάγει ομαλά στην έννοια της ομάδας, της συνεργασίας αλλά και της αλληλεπίδρασης. Με τον καιρό ο μαθητής χαλαρώνει, ανοίγει το μυαλό και την ψυχή του και έτσι κάπως αρχίζει η διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι όλο αυτό θέλει χρόνο και υπομονή, γι΄ αυτό το λόγο τα μαθήματα χορού πρέπει να έχουν διάρκεια στο χρόνο.

Ακόμα η ενασχόληση μας με το συγκεκριμένο χόμπυ βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες.  Η επαφή των ανθρώπων με άλλους, οι οποίοι πιθανόν να βρίσκονται στην ίδια ψυχική κατάσταση, είναι από μόνη της ωφέλιμη. Είναι ουσιαστικής σημασίας, να μπορείς να μοιράζεσαι τα συναισθήματα σου μέσα από έναν χορό. Επικοινωνείς τις σκέψεις και τους φόβους σου, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσεις γι' αυτά. Μια τέτοια διαδικασία σε απελευθερώνει από ένα μεγάλο κομμάτι του καθημερινού στρες.

 Επιπλέον, οι ομαλές και εναρμονισμένες κινήσεις του χορού, χαλαρώνουν τους μύες αλλά και το μυαλό και ο μαθητής μεταφέρεται σε μια άλλη διάσταση σωματικά και ψυχικά. Αυτή η εμπειρία χαρακτηρίζεται από πολλούς μαθητές ως “μαγική στιγμή”, καθώς, όπως αναφέρουν και οι ίδιοι την ώρα του χορού “ξεχνάμε όλα τα προβλήματά μας και νιώθουμε σαν να πετάμε”.  

Τέλος χορεύοντας, εκτός από μάθηματα βημάτων, παίρνουμε και μαθήματα ζωής. Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς φόβο και άγχος. Ακόμα με τον καιρό μαθαίνουμε να αγαπάμε αλλά να δείχνουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Ας μην ξεχνάμε οτι η εμπιστοσύνη που δείχνουμε στους άλλους, ξεκινάει πάντα από την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας.

Τα οφέλη πολλά και εξαιρετικά σημαντικά. Αυτός είναι και ο λόγος που την τελευταία δεκαετία όλο και μεγαλύτερο μέρος των εταιριών έχει υιοθετήσει τον χορό στα πλαίσια της ψυχαγωγίας των εργαζομένων τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι που σχετίζονται και συναναστρέφονται καθημερινα αποτελούν μικρές ή μεγάλες ομάδες, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν τόσο τις καθημερινες εργασίες τους όσο και τις καθημερινες σχέσεις τους.