27-10-2014

Αφιέρωμα στη Χοροθεραπεία

Αφιέρωμα στη χοροθεραπεία…

 

Η χοροθεραπεία εντάσσεται στις εναλλακτικές θεραπείες (δραματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, art-therapy). Αποτελείται απ’ τις λέξεις χορός και θεραπεία.

Τι ακριβώς όμως είναι; Εκμάθηση χορού ή ψυχοθεραπεία;

Σύμφωνα με τον ισχύοντα ορισμό (ADTA): χοροθεραπεία είναι η ψυχοθεραπευτική χρήση της κίνησης και του χορού, μέσα από την οποία το άτομο συμμετέχει δημιουργικά σε μια διαδικασία που προωθεί τη γνωστική, συναισθηματική, σωματική και κοινωνική του ολοκλήρωση.

Με πιο απλά λόγια θα λέγαμε ότι η χοροθεραπεία επιτρέπει στον άνθρωπο να προσεγγίσει την ψυχική του υγεία μέσα από τη δημιουργία. Αν κάνουμε μια ιστορική αναδρομή θα δούμε ότι η χοροθεραπεία όπως και οι άλλες θεραπείες μέσω των τεχνών αναπτύχθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα στις Η.Π.Α για να καλύψει τις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού ατόμων με ψυχικές διαταραχές μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλο αυτά με τη σημερινή της μορφή απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. Η συνεχόμενη ανάπτυξή της έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση ποικίλων μεθόδων και τεχνικών, οι οποίες αντανακλούν τις διαφορετικές προσεγγίσεις των χοροθεραπευτών και ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των πληθυσμιακών ομάδων.

Και κάπου εδώ δημιουργείται η απορία γιατί χοροθεραπεία και όχι χορός;

Η χοροθεραπεία δεν απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες και απευθύνεται τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες κάθε ηλικίας που τους αρέσει ο χορός και που επιθυμούν να βρουν έναν τρόπο να εκφραστούν και να αποφορτιστούν από τις εντάσεις της καθημερινότητας. Ακόμα είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η χοροθεραπεία έχειεκτός από το καλλιτεχνικό μέρος και τα κοινά οφέλη με τους υπόλοιπους χορούς , μια βιολογική πτυχή, την απελευθέρωση! Απελευθέρωση καταπιεσμένων & ασυνείδητων συναισθημάτων. Μέσα από τη κινητικότητα του σώματος μας μαθαίνουμε ν’ ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας. Το σώμα μας μέσω της κίνησης μας λέει κάτι χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς μας λέει! Ανοίξτε λοιπόν τα «αυτιά» σας και θ’ακούσετε να σας λέει πράγματα απίστευτα, λόγια αλήθειας και πολλές φορές και λόγια ακατανόητα που σιγά σιγά θα έρθει η εξήγηση τους!

~Λαγουδάκη Ειρήνη (Δασκάλα Χορού, Πιστοποιημένη σε Χοροθεραπευτικές γνώσεις)

Μόνιμη συνεργάτης στο κέντρο χορού και ψυχικής υγείας "Dance Your Soul"